Pagina 1 din 1

Rasa Carpatina

Scris: Sâm 15 Ian, 2022 8:09 pm
de administrator
Albina românească (Apis mellifera carpatica) s-a format în condițiile specifice pedo-climatice și de bază meliferă din zona carpatică. Climatul continental-temperat de la noi din țară este caracterizat prin precipitații relativ reduse și neuniforme de la o zonă la alta și de la un an la altul precum și variații relativ mari de temperatură de la un sezon la altul.
Din punct de vedere morfometric principalele caracteristici ale albinei românești au în vedere:
– lungimea trompei cuprinsa între 6.02 mm și 6,64 mm, lungimea aripei anterioare 9,4-9,6 mm, indicele cubital (clase) 2,12-3,70 și indicele tarsian (procente) 54,97-58,56.
Din punct de vedere comportamental albina românească (carpatină) este o rasă de albine foarte blândă, cu un comportament deosebit de liniștit pe faguri. Este caracterizată prin schimbarea liniștită a mătcii (anecbalie = înlocuire naturală, periodică, a mătcii). Este puțin predispusă la furtișag și are un instinct moderat de roire. În timpul roirii clădește cca.30-50 botci și numai în cazuri mai rare peste 100. Căpăcirea celulelor cu miere este predominant „uscată”, uneori intermediară (mixtă). Prezintă predispozitie accentuată pentru blocarea cuibului cu miere, în cazul culesurilor de mare intensitate, particularitate biologică ce îngreuneaza întreținerea sa în stupi orizontali. Tendința de propolizare este slabă.
Din timpuri străvechi, pe aceste meleaguri şi pe unele teritorii învecinate s-a format şi s-a instalat albina românească Apis Mellifera Carpatica, albina care a fost studiată iniţial de un grup de cercetători sub directivele cercetătorului N. Foti, stabilindu-se caracteristici proprii şi făcând interesante studii biometrice asupra ei.
Omologarea s-a făcut ca rasă sub denumirea de Apis mellifera carpatica, împlinindu-se astfel visul înaintaşilor noştri din apicultura românească de a avea o rasă autohtonă recunoscută oficial.
Apis mellifera carpatica este albina noastră autohtonă care, adaptându-se la condițiile specifice climatului continental-temperat, a constituit o rasă aparte. În cadrul acestei rase, studiile efectuate arată că se disting 5 subpopulaţii („ecotipuri“), respectiv ecotipul din Câmpia sudică Dunăreană, Zona colinară subcarpatică, Podişul Transilvaniei şi Câmpia Vestică (inclusiv Banatul), Podişul Moldovei şi Podişul Dobrogei (inclusiv Delta Dunării).
Caracteristici Albine Carpatine:
  • sunt blande si fac usoara munca apicultorului
  • ierneaza foarte bine
  • propolizeaza moderat
  • au o evolutie exploziva in primavara, iar evolutia din timpul verii depide foarte mult de sursele de polen si nectar, fiind cea mai flexibila rasa ca marime a coloniei. Aceasta flexibilitate este interdependenta de resursele existente astfel: atunci cand exista nectar si polen din abundenta, familia evolueaza foarte mult ca numar de albine, iar atunci cand aceste resurse lipsesc, familia scade proportional.
  • au imunitate foarte buna
  • au tendinta redusa de furtisag
Copyright