Intretinere programata: Acest Forum e oprit pe o perioada NEDETERMINATA!

 

 

 

Earth nature field

Zborul de curatire

Moderatori: Administratori Forum, Moderatori

Avatar utilizator
administrator
Administratori

Administratori
Mesaje: 104
Membru din: Vin 14 Ian, 2022 7:38 pm
2
Localitate: Voluntari
Numar de stupi: 5
Contact:
Romania
Ian 2022 29 08:48

Zborul de curatire

Mesaj necitit de administrator

Începând cu data de 22 decembrie a fiecărui an, ziua se mareste. Majoritatea vieţuitoarelor percep acest fapt foarte bine. Aparent nu se întâmplă nimic în stupi, însă albinele se pregătesc deja pentru un nou ciclu de dezvoltare. Astfel, începând cu mijlocul lunii ianuarie, majoritatea familiilor de albine încep să crească puiet.
De o deosebită importanţă, sunt zborurile de curăţire. De aceea, toţi apicultorii îşi doresc măcar una-două zile cu temperaturi de 8-10 grade Celsius, pentru ca albinele să aibă posibilitatea să realizeze zborurile de curăţire. Începând cu luna ianuarie creşte consumul de miere şi implicit şi încărcătura intestinală. Pentru a ne pregăti albinele pentru acest eveniment, este bine să lărgim în ziua respectivă urdinişurile stupilor, iar în cazul în care există zăpadă în stupină, aceasta să fie înlăturată de pe capace şi scândurile de zbor. În faţa stupilor, pe zăpadă, este obligatoriu să se pună saci, cartoane, ziare sau paie, acestea având rolul de a împiedica albinele să vină în contact cu zăpada, care le-ar amorţi.
Nu toţi stupii ies deodată la zborul de curăţire. Primii care efectuează acest zbor sunt cei mai bine expuşi la razele solare, cei mai inchisi la culoare,precum şi cei care sunt mai slabi. Aceasta se datorează faptului că, având mai puţine albine, consumul de miere necesar pentru realizarea funcţiilor vitale ale coloniei este mai mare şi, ca urmare, şi încărcătura intestinală a acestor albine este sporită.

În general, stupii foarte puternici realizează zborul de curăţire mai târziu. De aceea este indicat ca, în aceste zile, apicultorul să fie în stupină şi să îşi însemneze cu o cretă fiecare familie care a ieşit la zbor, iar după ora 15, în cazul familiilor care nu au zburat, acestea să fie obligate să efectueze zborul. În acest scop, se îndepărtează capacul, salteluţa protectoare şi podişorul şi se păstrează pentru un timp stupul descoperit. Cu această ocazie, se poate observa şi plasarea cuibului de iernare, precum şi cantitatea de rezerve de care mai dispune colonia. Până la urmă, şi aceste familii vor zbura.
In concluzie zborurile de curatire sunt efectuate doar iarna cand toxinele rezultate din digestie raman in intestine neputand fi evacuate datorita temperaturilor foarte reci de afara.
Scrie răspuns

Înapoi la “ZBORUL DE CURATIRE”